Vrtec Ciciban

Čebelice

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 4-5 let
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Sabina Sterle
Pomočnica vzgojiteljice: Marinka Kastelic

Pravljični december

Okrašujemo. Pričakujemo. Praznujemo.

Decembra smo skupaj z otroki ustvarili v vrtcu praznično vzdušje. Za vsak dan smo imeli pripravljeno posebno "nalogo", ki je narekovala dejavnosti tistega dne. Naloge so se skrivale v rdečih nogavičkah našega prazničnega koledarja. Med njimi so bile tudi nekatere skupne dejavnosti, ki so združevale vse skupine vrtca Ciciban: okraševanje zunanje smrečice, obisk knjižničarke, praznična čajanka, obisk dedka Mraza. Ogledali smo si tudi prvo gledališko predstavo in se ob njej nasmejali do solz. Izdelali smo sobno dekoracijo ter novoletne voščilnice. Na piškote in čaj smo povabili tudi naše drage babice in dedke. Prav vsak dan, pa smo v tem prazničnem mesecu poslušali stare pravljice iz zbirke Zaprašene zgodbe.

Članek: "Blagodejni praznični čas"

Spoznavamo čebeljo družino

Vsak tretji november v mesecu imamo v vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk, ko smo postreženi z lokalnimi slovenskimi dobrotami, obišče pa nas tudi čebelar. V tem času smo zato v vrtcu spoznavali člane čebelje družine. Kje živijo, kdo so in kaj delajo. Preko gibalnih iger in iger vlog smo se vživeli v njihova opravila, ter se preizkusili v delavnosti in natančnosti. Slovenska avtohtona čebela je Kranjska sivka, ki velja za miroljubno, skromno in zelo delavno čebelo. Raziskovanje čebel smo zaključili z ogledom informativne mladinske oddaje - Ribič Pepe.

Čarovnije packarije

Oktober smo preživeli v pričakovanju dneva čarovnic, zato smo se nanj kar se da dobro pripravili. Poslušali smo čarovniške zgodbe in preko njih spoznavali kakšne so čarovnice in kaj paše zraven (npr. zmaji, pajki, čarovniški uroki, mačka, strupene mušnice, metla, ...). Skupaj smo ugotavljali, da imajo v pravljicah bitja in predmeti lastnosti, ki jih v naravi nimajo. Izdelali smo si osnovno čarovniško opremo: klobuk in paličico (po palice smo morali v gozd, se spomnite?). Igrali smo se čarovniške igre: jahanje metel, prerokovanje iz čarobnega lončka, kamniti kipi, ... to je bilo smeha. Čisto mimogrede pa so otroci utrjevali tudi prepoznavanje barv ter jih namešali oz. začarali v nove barve (oranžno, vijolično in zeleno). Svoje prstne spretnosti so urili v spletanju pajkovih mrež, sobo pa smo si okrasili tudi s strašnimi bučami in malimi mumijami. Čarovniški mesec smo zaključili z največjo in najboljšo čarovnijo, pri kateri smo s skupnimi močmi pričarali bonbone. Nastala je prava packarija, saj smo eksperimentirali s sodo bikarbono in kisom, ki sta ustvarila premikajočo se peno. Otroci tega ne vedo, zato prosim ne izdajte naše skrivnosti.

"Zakaj je tako pomembno razvijati domišljijo?"

"Domišljija je najpomembnejša 'igrača'"

Knjiga meseca: "Bi se gnetli na tej metli" (Julia Donaldson)

 

stran 1 od 4

Galerija Čebelice

Vrtec Ciciban