Vrtec Ciciban

Čebelice

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 4-5 let
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Sabina Sterle
Pomočnica vzgojiteljice: Marinka Kastelic

Moje telo

Mesec januar je vsako leto namenjen tematikam v povezavi z zdravjem. Da bi lahko okrepili zavedanje o pomenu zdravega načina življenja, je potrebno najprej poznati svoje telo in njegove potrebe. Otroci so ob dejavnostih spoznavali sebe, svoje telo, njegove dele in njihovo funkcijo ter spoznavali telesne podobnosti in razlike med ljudmi in med spoloma. Kaj zmorejo naše roke in noge smo preverili preko gibalnih vaj, pri igrah z žogo in risanjem (z roko in stopalom). Izdelovali smo plakate in se naučili novih deklamacij. Naših osnovnih pet čutil smo raziskovali postopoma, vsak dan enega. Prvi dan smo gledali - igrali smo se socialno igro "Ogledala" in igro "Slepe miši". Drugi dan smo poslušali - prepoznavali in poimenovali smo kratke posnetke najbolj znanih zvokov iz okolja in oglašanja živali s pomočjo delovnega lista (slik). Tretji dan smo vonjali - začimbe in zelišča. Otroci so prepoznali tiste, ki jih najpogosteje uporabljate doma (npr. cimet, kavo, papriko, sivko, origano). Četrti dan smo se osredotočili na tip - iskali smo pare čutnih blazinic. Peti dan pa smo okušali - po žlički smo poskusili malo soli, malo sladkorja, malo limone in malo grenke čokolade. Po okušanju smo izdelali plakate z izdelki iz trgovin, ki so po našem mnenju sladki, slani, grenki ali kisli. Čisto na koncu pa smo malenkost pokukali tudi v naše telo. Kje imamo možgane, srce, pljuča, želodec, kosti in mišice. Kakšni organi so in kakšna je njihova naloga v našem telesu. Več o zgradbi človeškega telesa nam je povedala tudi medicinska sestra Simona iz ZD Litija, ki nas je ob tej priložnosti obiskala v skupini. 

Pravljični december

Okrašujemo. Pričakujemo. Praznujemo.

Decembra smo skupaj z otroki ustvarili v vrtcu praznično vzdušje. Za vsak dan smo imeli pripravljeno posebno "nalogo", ki je narekovala dejavnosti tistega dne. Naloge so se skrivale v rdečih nogavičkah našega prazničnega koledarja. Med njimi so bile tudi nekatere skupne dejavnosti, ki so združevale vse skupine vrtca Ciciban: okraševanje zunanje smrečice, obisk knjižničarke, praznična čajanka, obisk dedka Mraza. Ogledali smo si tudi prvo gledališko predstavo in se ob njej nasmejali do solz. Izdelali smo sobno dekoracijo ter novoletne voščilnice. Na piškote in čaj smo povabili tudi naše drage babice in dedke. Prav vsak dan, pa smo v tem prazničnem mesecu poslušali stare pravljice iz zbirke Zaprašene zgodbe.

Članek: "Blagodejni praznični čas"

Spoznavamo čebeljo družino

Vsak tretji november v mesecu imamo v vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk, ko smo postreženi z lokalnimi slovenskimi dobrotami, obišče pa nas tudi čebelar. V tem času smo zato v vrtcu spoznavali člane čebelje družine. Kje živijo, kdo so in kaj delajo. Preko gibalnih iger in iger vlog smo se vživeli v njihova opravila, ter se preizkusili v delavnosti in natančnosti. Slovenska avtohtona čebela je Kranjska sivka, ki velja za miroljubno, skromno in zelo delavno čebelo. Raziskovanje čebel smo zaključili z ogledom informativne mladinske oddaje - Ribič Pepe.

stran 1 od 5

Galerija Čebelice

Vrtec Ciciban