Vrtec Ciciban

Napoved dejavnosti

četrtek, 19. 10. 2017: Družinski dan - Polžki
četrtek, 26. 10. 2017: Družinski dan Petelinčki
torek, 31. 10. 2017: Dan reformacije
sreda, 1. 11. 2017: Dan spomina na mrtve
ponedeljek, 1. 1. 2018: Novo leto

Voda od mita do arhitekture

Voda! Dejstvo je, da brez vode ne gre. Potrebujemo jo vsi, ljudje, živali in rastline. Pravzaprav je voda tako vse prisotna, da je mnogokrat očem nevidno, kje vse se nahaja in kje vse ima glavno besedo.

Tako je bilo včasih in tako je tudi sedaj. Razlika med včasih in sedaj je v tehnologiji, ki omogoča uporabo vode in v odnosu ljudi, ki vodo uporabljajo.

V preteklosti so ljudje svoja opravila z vodo povezali v zgodbe, pesmi, v običaje in arhitekturo. Vse to pa danes nam, njihovim zanamcem, predstavlja kulturno dediščino.

Prav je, da jo poznamo in jo cenimo.

Otroci iz Vrtca Ciciban so v skupinah Mravljice, Petelinčki in Sovice s svojimi vzgojiteljicami raziskovali in spoznavali vodne vire ter snovno in nesnovno kulturno dediščino v okviru projekta Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Raziskovanje je potekalo s pomočjo staršev, starih staršev in drugih krajanov, ki jih povezujejo s kulturno dediščino močne vezi.

Vse pridobljene informacije so stkali in povezali v kratkem kulturnem programu, ki so ga za starše, krajane in povabljene pripravili v četrtek, 28. septembra 2017, v Kulturnem domu Šmartno. Otroci so predstavili vodne vire v občini Šmartno, zgodbo o Hudiču in mlinarju, ki jo je prebrala ga. Erika Cerjak, perišče in perice, ljudski rajalni igri Kanglca in Štirnca, ljudski ples Ob bistrem potoku je mlin ter predmete s svojimi prvotnimi nazivi, ki so jih nekoč uporabljali pri rokovanju z vodo. Bogata scenografija  je pričarala vzdušje preteklosti.

Ravnatelj OŠ  Šmartno pri Litiji in Vrtca Ciciban, Albert Pavli, meni, da če želimo ohranjati našo bogato kulturno dediščino, moramo to zavest privzgajati že pri najmlajših, pomočnica ravnatelja Vrtca Ciciban, ga. Mojca Dragar pa dodaja, da v Vrtcu Ciciban negujemo in spoštujemo našo kulturno in naravno dediščino ter skušamo ohranjati vez med preteklostjo in sedanjostjo, vez med generacijami in iščemo ter spoznavamo stvari, ki so pomembne tako v našem vsakdanjem okolju kot širšem prostoru.

Strokovne delavke, ki smo se vključile v projekt evropske kulturne dediščine, pa se zavedamo, da kulturna dediščina s svojo bogato sporočilnostjo otroke nagovarja in jim predstavlja neponovljivo izkušnjo.

 

 

Teta Jesen

V Vrtec Ciciban je prišla Teta Jesen.V pisane barve odeta, s polno košaro jesenskih pridelkov. Otroci so jo najprej opazovali skozi okno, nato pa so jo povabili v svoje igralnice. Povedali so ji, kaj vse že vedo o njej, ji zapeli pesmice in povedali deklamacije. Pokazali so tudi jesenske razstave, ki so jih naredili. Na njen prihod so se pripravljali preko različnih dejavnosti. Nekateri so v naravi opazovali spremembe, drugi so v knjižnici iskali jesenske pravljice, tretji so likovno ustvarjali, ipd. V petek, na prvi jesenski dan, pa je po vrtcu zadišalo po jabolčnem zavitku, ki so ga skupaj z vzgojiteljicami pripravili otroci iz skupine pikapolonic. Teta Jesen je za konec zaupala še, da nas na prvi zimski dan obišče njena prijateljica. Le kdo bi to lahko bil? Komaj že čakamo, da jo spoznamo...

Mesec september

 

Septembra smo se v vrtcu Ciciban srečali z novinčki in njihovimi starši. Sprejeli smo 63 novih otrok, zato smo v tem mesecu posebno pozornost namenili uvajanju. Zavedamo se, da je predšolsko obdobje čas, ko se otrok nauči veliko stvari, ki ga povežejo z okoljem. Odrasli pa imamo nalogo otroku ponuditi ustrezno okolje, v katerem bo raziskoval, razmišljal in prihajal od ene zmage do druge.


Vsem otrokom in staršem želimo prijeten in sproščen začetek in veliko novih dogodivščin. Vsi skupaj se bomo trudili, da bi vas naš vrtec tudi v prihodnje navduševal s svojo prijaznostjo, strokovnostjo, odprtostjo in domačnostjo.

Galerija skupnih dogodkov

Vrtec Ciciban