KD: Rastem s knjigo

V torek, 8. 6. 2021, na dan očeta našega jezika, Primoža Trubarja, so imeli sedmošolci kulturni dan v sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga skupaj z Javno agencijo za knjigo RS izvaja Knjižnica Litija v povezavi s krajevnimi šolami. 

Letošnje leto je zahtevalo malce drugačno organizacijo dejavnosti v dnevu. Trije razredi so znotraj zahtevanih mehurčkov izmenično obiskali krajevno knjižnico, kjer jim je knjižničarka, gospa Aleksandra Mavretič, predstavila delovanje splošne knjižnice. Ker letos žal ni bilo mogoče organizirati srečanja s katerim izmed pisateljev ali pesnikov, nam je sama prijazno prebrala odlomek iz knjige z naslovom Bolj ko je komat okrancljan, bolj konj z veseljem vleče, ki bo luč sveta ugledala prav v naslednjih dneh. V knjigi je gospa Andreja Štuhec zbrala in uredila spomine na furmane, delo s konji in podporne obrtnike. S vse hitrejšim razvojem ljudsko izročilo vse bolj uhaja v pozabo, zato je omenjena knjiga še posebej za mlajše generacije toliko vrednejša pri ohranjanju dragocenih sledi preteklosti. Mnogi izmed učencev so se namreč prvič srečali z besedo furman. 

Drugi, daljši del kulturnega dne, so sedmošolci v šolskih klopeh podrobno obravnavali knjigo Mateta Dolenca, Kako dolg je čas, ki so jo od Javne agencije za knjigo RS prejeli v dar in jo prebrali za domače branje. Družbeno kritične teme, ki jih kratke zgodbe izpostavljajo, so v manjših skupinah osvetljevali z različnih zornih kotov. Spoznavali so se s humorno satiričnim pisateljevim slogom in iskali jezikovne posebnosti, ki jih zbirka radodarno ponuja. Na koncu so svoje ugotovitve delili s sošolci in na ta način zaključili branju ter zapisani in govorjeni besedi posvečen dan. 

 

 

Prijava/odjava uporabnika