Otroški parlament

Tudi letošnje šolsko leto so na šoli potekala redna srečanja otroškega parlamenta, kjer so učenci razpravljali, raziskovali in razmišljali na temo Moja poklicna prihodnost.

Sara Rusjan, Mirjam Škrabanja, Jaša Dolinšek Grošelj, Kristian Jolić in Meta Štritof so se s svojimi razmišljanji in sporočili nato udeležili občinskega srečanja, ki je bil 29. 3. 2022, v Kulturnem centru Litija. Na njem so poleg naših delegatov svoja stališča predstavljali in zagovarjali tudi učenci OŠ Litija, OŠ Gradec in OŠ Gabrovka – Dole, častna gosta pa sta bila župana g. Rajko Meserko in g. Franci Rokavec.

Po dva predstavnika vsake šole sta se nato 4. 4. 2022 udeležila 32. regijskega otroškega parlamenta v Trbovljah, ki ga je organiziralo Društvo prijateljev mladine Trbovlje. Prisotne je pozdravila županja Občine Trbovlje, ga. Jasna Gabrič.
 
Sodelovalo je 27 učencev iz vseh zasavskih občin:  Hrastnika, Trbovelj, Zagorja ob Savi, Litije in tudi iz Šmartna. Našo šolo  sta uspešno zastopali devetošolki Sara Rusjan in Mirjam Škrabanja.
 
Mladi parlamentarci so na tokratni razpravi veliko časa namenili temam povezanim z zadovoljstvom na delovnem mestu in zaslužkom. Menijo, da je za dobro počutje v prvi vrsti pomembno, da smo zadovoljni s svojim delovnim mestom in pri tem sama višina plače ne igra tako pomembne vloge. Izpostavili so tudi problematiko informiranosti o poklicih, saj naj bi bilo v srednjih šolah premalo informativnih dni. S tem so ugotovili, da potrebujejo več časa za informativne dneve, kjer bi lahko prišli do bolj konkretnih informacij, kot jih dobijo s predstavitvijo šol preko spleta. Ena od tem, kjer se je vnela dolga razprava je bila tudi ta, da bi bilo potrebno vsem učencem in njihovim staršem omogočiti brezplačen dostop do vseh vsebin na e-asistentu. Parlamentarci so razpravljali tudi o tem, da bo avtomatizacija določenih delovnih mest privedla do slabših socialnih stikov, kar pa se kaže tudi v obdobju krize s covid-19. Izpostavili  so, da je njihov uspeh močno nazadoval. Zato jih skrbi, da za vpis na želeno srednjo šolo ne bodo imeli zadostnega števila točk.

Na koncu so sprejeli 10 sklepov, s katerimi bo pet predstavnikov Zasavja poneslo svoj glas na 32. nacionalni otroški parlament. Ta bo, kot se za parlamentarce spodobi, potekal v stavbi Državnega zbora Republike Slovenije, 11. 4. 2022. Tudi tokrat bosta naši predstavnici Sara Rusjan in Mirjam Škrabanja.


Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika