Kulturni dan - 8. in 9. razred

V sredo, 18. 10. 2023, so imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan. Odpravili so se v Ljubljano v Cankarjev dom ter v različne galerije.

V Cankarjevem domu smo poslušali simfonično matinejo z naslovom Od operete do muzikala, v izvedbi orkestra Slovenske filharmonije. Skozi predstavo smo se sprehodili skozi zakladnico klasičnih mojstrovin - od znanih opernih arij, arij od operet, pa vse do pesmi iz znanih muzikalov. Povezovalec programa je poslušalce spomnil, kaj so libreto, opera, opereta, muzikal, uvertura, intermezzo...

V drugem delu kulturnega dneva so 8. razredi obiskali Moderno galerijo, kjer so si ogledali stalno zbirko slovenske umetnosti 20. stoletja.

Učenci 9. a so v Cukrarni ustvarjali živo sliko s pomočjo bakterij, saj so njihove spore uporabili kot pigment za slikanje. Nastala je dejansko živa slika, ki je sprva očem nevidna, nato pa so lahko učenci skozi čas opazovali, kako se izrisuje načrtovana podoba.

Učenci 9. b so v Galeriji Jakopič preko predstavitve spoznali, zakaj je fotografija "zapis svetlobe", nato pa so se sami preizkusili v stari tehniki izdelave fotografij - cianotipiji.

9. c razred je v Mestni galeriji spoznal poklic sodobnega umetnika - kiparja. Ogledali so si razstavo Jurija Kalana, ki je družinski vsakdan dokumentiral skozi medij slike, fotografije ter male plastike. Na delavnici so se tudi sami preizkusili v portretiranju.

Bogati za nove izkušnje in znanja smo se vrnili nazaj v Šmartno, utrinke pa si oglejte v priloženih fotografijah.

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika