Rastem s knjigo

Filozof in pisatelj Umberto Eco je nekoč dejal, da je knjiga eden najbolj neverjetnih izumov in primer neprekosljive popolnosti, ki jo je ustvaril človek. Modre besede, pod katere bi se podpisal vsak strasten bralec. Je kaj je lepšega, ko se utrujen od celodnevnih obveznostih zlekneš v udoben naslanjač in se s knjigo v roki potopiš v povsem nov svet? Svet, v katerem se besede spretno prelivajo v najrazličnejše zgodbe. Navdušiti otroke, da bodo najprej z našo pomočjo, nato pa vse bolj samostojno odkrivali oddaljene kotičke domišljije, pa je naloga, ki jo moramo starši in učitelji opravljati z vso odgovornostjo.

V petek, 26. 1., smo na šoli v sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga pod pokroviteljstvom Javne agencije za knjigo Republike Slovenije organiziramo skupaj z litijsko knjižnico, gostili pisateljico Ireno Androjna. Je avtorica knjige Modri otok, ki so jo vsi slovenski sedmošolci od RS prejeli za darilo. Naključje ali tudi ne pa je hotelo, da v letošnjem letu prav to knjigo prebirajo še osmošolci in devetošolci, ki sodelujejo na tekmovanju za Cankarjevo priznanje. Obe dejstvi že sami po sebi pričata, da nam je bilo ponujeno kakovosten pustolovski in fantastični mladinski roman, ki je navdušil mladega in malce manj mladega bralca. Vstopali smo v vidne in nevidne svetove književnih junakov in z njihovo pomočjo raziskovali tudi svoj lasten notranji svet. Pogovor z avtorico, ki ga je vodila knjižničarka krajevne knjižnice, Aleksandra Mavretič, je bil za vse udeležene navdihujoč. V prvem delu dneva so učenci pod vodstvom slovenistov v skupinah raziskovali in debatirali o različnih vidikih, ki  književno delo ponuja, zato so bili na srečanje dobro pripravljeni. Najpomembnejše pa je bilo dejstvo, da so za domače branje knjigo vsi natančno prebrali. Poglobljeno razmišljanje je rodilo različna vprašanja, ki so jih zvedavi učenci pogumno zastavili pisateljici.

Sledil je še obisk krajevne knjižnice, nato pa povzetek in sklepne ugotovitve dneva, v katerem je knjiga vsaj za en dan postala vir raziskovanja in tudi sprostitve. Kulturni dan je tako minil v spoznanju, da nas je odlično književno delo kljub za povprečnega učenca malce zajetnejši obliki, obogatilo in medsebojno povezalo.

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika