×

Napaka

Error the gallery with an id of: 5853 is not published

Naravoslovni dan - Rakov Škocjan

V četrtek in petek so imeli učenci 9. razreda naravoslovni dan, ki je potekal v krajinskem parku Rakov Škocjan. Kljub deževnemu dnevu in mrazu  so učenci spoznavali in si ogledali naravne znamenitosti krajinskega parka, številne kraške pojave...

Rakov Škocjan je kraška dolina, ki je nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. To dokazujeta 42 m visoki Mali naravni in 37 m visoki Veliki naravni most, katera smo si ogledali iz vrha in tudi od spodaj. Po dolini teče reka Rak, ki izvira iz Zelških jam oziroma iz udornic in ponikne v Tkalski jami.  Dolina je dobila ime po cerkvi sv. Kancijana, katere so danes  vidne le še ruševine.  Pot se je začela pri Velikem naravnem  mostu, ki je ostanek porušenga jamskega stropa, 23 m debel in 37 m visok zgornji rob. Na poti smo videli številne kraške pojave,  vrtače, udornice, jame... Navdušile so nas Zelške jame z 8 do 50 m globokimi udori, skozi katere lahko opazujemo tok reke Rak.  Vstopili smo tudi v jamo Tkalca, ki je dobila ime po zanimivi kapniški zgradbi.

Ker je bil pretežni del dopoldneva deževen, smo se bolj zadrževali v jamah, manj časa pa namenili rastlinstvu in živalstvu tega področja. Kljub dežju je bil dan prežet z navdušenjem,  lahko smo ponosni na pojave, ki nam jih nudi kraški svet in da bomo znali vse to ohraniti tudi za kasnejše rodove.

 

 

 

 

 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika