Slamnikarska delavnica

V petek, 8. 12. 2023, so nas na urah likovnega snovanja v 7. in 8. razredu obiskale slamnikarice iz KUD Fran Maselj Podlimbarski. Njihov obisk je za nas organiziral Razvojni center Srca Slovenije. Predstavile so nam že skoraj pozabljeno spretnost slamnikarstva. Povedale so nam kako so v njihovih otroških letih pletle kite iz slame, da so si prislužile knjige za v šolo. Pletle so jeseni in vso zimo, ko ni bilo dela na polju. 

Sicer pa začetki slamnikarstva na domžalskem segajo kar 300 let v preteklost. Znanje izdelovanja slamnikov naj bi v ta konec prišlo iz Firenc. Ljudje so se ga hitro oprijeli kot možnost za dodaten, včasih pa tudi edini zaslužek družine. Domžalski slamniki so bili v 18. in 19. stoletju naprodaj po vsej Avstroogrski monarhiji. Izvažali pa so jih tudi v druge evropske države in na koncu celo v Združene države Amerike. 

Tudi mi smo se preizkusili v umetnosti pletenja kit iz štirih in sedmih slamic in vsak si je lahko spletel eno ali dve zapestnici. Na koncu delavnice smo si ogledali slamnike, cekarje, pasove, zapestnice in košarice iz slame ter jih preizkusili. Začudeni smo bili, ko smo izvedeli, da je za povprečen slamnik potrebno 25 metrov slamnate kite, za cekar pa kar 100 metrov. Izkušen slamnikar 1 meter slamnate kite splete v eni uri in pol. Torej bi za en cekar potrebovali kar 150 ur. 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika