- Podrobnosti
- Objavljeno: ponedeljek, 24. november 2025
- Prispeval-a: Mateja Burgar
Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 21. 11. 2025, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ).
Letošnji TSZ je potekal pod sloganom »Moja izbira je slovenska hrana«. Osrednja tema pa povezovanje vseh členov v verigi preskrbe s hrano – od kmetije, preko vseh vmesnih členov, do vzgojno-izobraževalnih zavodov. Letos je bilo izpostavljenih vseh pet sestavin tradicionalnega zajtrka: kruh, maslo, med, mleko in jabolko (ali drugo slovensko sadje) s poudarkom na pomenu lokalne prehranske verige.
TSZ so spremljale različne dejavnosti na temo zdravega prehranjevanja, kmetijstva, živilstva in čebelarstva. Dejavnosti smo organizirali za učence na razredni in predmetni stopnji. Vodilo delavnic je bilo ozaveščanje o pomembnosti čebel in opraševanja za prehransko varnost, pomena rednega zajtrkovanja ter uporabe lokalno pridelane hrane, kjer je pot »z njive do krožnika« čim krajša.
Iskreno se zahvaljujemo Dr. Urški Plaskan in društvu diabetikov Litija in Šmartno, Zdravstvenemu domu Litija, Razvojnemu centru Srce Slovenije, v okviru katerega je Jožica Pivec izvedla delavnico o zeliščih ter Čebelarstvu Dremelj za nazorno predstavitev. Prav posebej se zahvaljujemo kmetiji Golob za podarjeno mleko ter gospe Žust, ki je spekla odličen domači kruh.